TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP


HERDENKINGEN

Herdenking 60 jaar Bevrijding, 17 - 19 september 2004
 

De landing van de parachutisten van de 101ste Airborne Divisie op 17 september 1944 wordt nog elk jaar gevierd als het begin van onze bevrijding. In september 2004 is het 60 jaar geleden dat de operatie Market Garden plaatsvond. Dit is in de gemeente Veghel groots gevierd. Hieronder geven wij u een indruk van hoe de bevrijding in Eerde werd herdacht.
Bekijk ook de videoclip.

Vrijdag 17 september 2004
Het begon al op vrijdagochtend 17 september, toen John Primerano groep 8 van de Petrus en Paulus school (de adoptieklas) bezocht. De leerlingen mochten vragen aan hem stellen en hij vertelde hen over zijn belevenissen in 1944. Alles werd over en weer vertaald door Hub Melis en door de leerkracht, Martijn van de Wetering. Hoewel de kinderen weinig vragen hadden - John had nog nooit zo'n rustige klas voor zich gehad - was de tijd veel te kort. Gelukkig zouden ze elkaar weer ontmoeten bij de herdenking die middag. Voordat de kinderen naar huis gingen kregen ze van John allemaal een Geronimo T-shirt en een sjaal.
Die middag waren veel mensen al ruim op tijd bij het monument aanwezig. Op het laatste moment werd bekend dat de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Clifford M. Sobel bij de herdenking aanwezig zou zijn. Daarom wemelde het van de Amerikaanse burger- en militaire veiligheidsmensen.  In de verte zagen we de leerlingen van de adoptieklas aankomen en tot groot genoegen van John Primerano waren ze allemaal gekleed in hun Geronimo T-shirt. Even later arriveerden burgemeester Frankfort van Veghel en ambassadeur Sobel. Niet lang daarna
kwamen de veteranen met hun familieleden aan.
Iets later dan gepland begon de ceremonie met toespraken van burgemeester Frankfort, de Amerikaanse ambassadeur Sobel, voorzitter van het Airborne Comité Eerde Jos van der Doelen, Voorzitter van de 101st Airborne Association John Velasquez en natuurlijk de kinderen van de adoptiegroep. Erwin Janssen friste de geheugens op door in het kort te vertellen wat zich in Eerde had afgespeeld in september 1944.
Na de toespraken was er gelegenheid om bloemen te leggen. Velen maakten hiervan gebruik. Daarna werden de slachtoffers van het oorlogsgeweld in 1944 herdacht met een minuut stilte. Vervolgens speelde Egbert Stroeve van de Johan Willem Friso Kapel "The Taps".
Na een kort afscheidswoord was er nog gelegenheid om een kop koffie te nuttigen bij de molen. De bussen met de Amerikaanse gasten moesten al vrij snel weer weg. Zij werden door alle aanwezigen uitgezwaaid in de wetenschap dat ze op zondagmiddag weer zouden terugkeren.

Zaterdag 18 september 2004
De dag verliep rustig rond het Airborne monument en de molen. In de tent op het veld erachter waren echter de voorbereidingen in volle gang voor het Diner Liberté dat 's avonds plaats vond. Aan het einde van de middag begonnen de vele gasten die een plaats hadden gereserveerd, de tent binnen te stromen. Het was er meteen gezellig, niet in de laatste plaats door de sfeervolle aankleding van de tent. Tijdens het diner werd een onderhoudend muzikaal  programma gepresenteerd. Na afloop van de dinershow was de tent toegankelijk voor iedereen en werd er een groot feest gehouden.

Zondag 19 september 2004
Al vroeg in de ochtend arriveerden de wandelaars van OLAT.  Zij waren bezig met het bedwingen van het Airbornepad Market Garden, een estaffettetocht van 220 km die de wandelaars langs monumenten en andere markante plaatsen leidt, die herinneren aan de operatie Market Garden.
Met ongeveer 50 wandelaars en belangstellenden werd bij het monument een korte herdenking gehouden, waarin werd gewezen op de zware gevechten die op 24 september 1944 zijn geleverd in de zandduinen die de wandelaars zojuist waren gepasseerd. Begeleid door muziek van een doedelzak, werden bloemen gelegd namens OLAT. Nadat de wandelaars door het Airborne Comité Eerde waren bedankt voor hun sfeervolle manier van herdenken, vervolgden zij hun weg richting Veghel.
In Eerde werd begonnen met de voorbereidingen van het evenement van die dag. Langzaam maar zeker vulde het veld bij de molen zich met historische legervoertuigen. De Koninklijke Landmacht zette een informatiestand op en er was een klimwand voor de jeugd. In de molen legde Dennis van de Heuvel de laatste hand aan zijn expositie. Re-enactors richtten een medische post in. In de tent installeerde zich de Big Band Schijndel.
Tegen twee uur  kwamen de eerste bussen met Amerikaanse gasten. Zij werden verwelkomd door de kinderen van de adoptiegroep. De Amerikanen mengden zich tussen het publiek om de legervoertuigen te bekijken of de expositie in de molen te bezoeken, maar vooral om hun Nederlandse vrienden weer te ontmoeten.
Even later arriveerden de voertuigen van Wheels, die een tocht hadden gemaakt door alle kerkdorpen van de gemeente Veghel.
Om kwart voor drie begon het concert dat door de Eerdse bevolking werd aangeboden. Fanfare De Echo der Bergen, koor Cantado en soliste Ingeborg de Goeij hadden een aantal toepasselijke nummers ingestudeerd. Het optreden werd met luid en welgemeend applaus beloond. Na het concert overhandigde 501-veteraan Edward Hallo een aandenken voor de Veghelse gemeenschap aan de voorzitter van het Airborne Comité Eerde.
Daarna was het hoog tijd om naar het landingsterrein te gaan. De Amerikanen gingen per bus naar de Veerse Heide. De bus van museum Bevrijdende Vleugels, met de veteranen die bij de onthulling van Julian J. Ewellbrug aanwezig waren geweest, kwam op dat moment net aanrijden en kon meteen aansluiten. Mensen uit Eerde en omgeving gingen naar de dropzone per fiets of per auto. Dit alles veroorzaakte een leuke chaos. De bussen konden hierdoor maar langzaam rijden, maar uiteindelijk was toch iedereen op tijd om de parachutisten van het World War II Airborne Demonstration Team te zien springen. De para's die - gehuld in de originele uniforms - sprongen met de originele (onbestuurbare) parachutes, kwamen in 2 groepen naar beneden op dezelfde plaats als waar de bevrijders in 1944 waren geland. Enkele van hen belandden in de maïs en een man kwam zelfs in een boom terecht. Nadat de para's zich hadden verzameld, werden zij met voertuigen van Wheels naar Eerde gebracht. Hun intocht in Eerde werd begeleid door geweervuur van re-enactors. Vervolgens stelden de para's zich op bij het Airborne monument, waarna een korte herdenkingsceremonie werd gehouden. Burgemeester Frankfort heette het Amerikaanse parachutistenteam welkom en gaf nog eens aan hoe belangrijk het is om te blijven herdenken. Harrie van Berkel vertelde over de gevechten op het Hoeves, waarbij bijna alle boerderijen in vlammen opgingen. Daarna was het woord aan de leerlingen van de adoptieklas, die nog eens verwoordden hoe zij over oorlog denken. Tot slot werd door 501-veteraan Ralph Manley namens het Airborne Demonstration Team een plaquette overhandigd aan de burgemeester. Ralph Manley werd daarna verzocht om, namens het Airborne Comité Eerde, een bloemstuk te leggen. Hiermee was het middagprogramma ten einde. De parachutisten en hun materialen werden teruggebracht naar legerplaats Oirschot.
's Avonds was er een feest in de tent naast de molen. Het was er bijzonder gezellig, en vooral doordat de parachutisten weer waren teruggekeerd. Iedereen was vol bewondering voor Ralph Manley, die de hele avond danste met alle Eerdse vrouwen die er waren. Ook anderen van het team zetten hun beste beentje voor. Om 22.30 uur werd het feest officieel beëindigd met het Jumbo vuurwerkspektakel, dat boven de Grootdonk werd afgestoken, zodat heel Veghel ervan kon genieten.

We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend, waarin op een waardige en grandioze wijze is teruggekeken op de bevrijding van 60 jaar geleden.
Het Comité Vieringen en Herdenkingen en het Airborne Comité Eerde zijn iedereen die hieraan heeft bijgedragen bijzonder dankbaar.

Terug naar  HERDENKINGEN