TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP


HERDENKINGEN
Herdenking Bevrijding van Eerde 17 september 2003  
In september gingen onze gedachten terug naar de oorlogsjaren, en vooral naar 17 september 1944, toen bij Eerde honderden parachutisten landden. Eerdse ooggetuigen, waarvan velen nog nooit een parachute gezien hadden, zullen dit schouwspel nooit vergeten, evenmin als de gevechten in de dagen daarna. Bij de herdenking van de bevrijding staan we stil bij oorlog en vrede.
Onze vrijheid en welvaart hebben we te danken aan jonge mannen die destijds hun leven riskeerden om in een ver en onbekend land de bezetter te verjagen.

Twee van deze bevrijders waren op zondag 14 september al in Eerde aanwezig. Zij waren te gast bij de Vereniging van Airborne Vrienden. Deze vereniging organiseert ieder jaar een bustocht langs de monumenten, die in Brabant zijn opgericht langs de route van operatie Market Garden. Zo kwamen zij ook in Eerde waar zij, na een korte ceremonie bij het monument, in de Eerdse molen werden getrakteerd op koffie en frisdrank.

De Amerikaanse veteranen, die in dat gezelschap Eerde bezochten, waren Vernon Raker en Ray Nagell, die in 1944 beiden dienden bij het 321ste Glider Artillerie Bataljon.


Ray Nagell (2e van rechts) was met zijn vrouw ook aanwezig bij de herdenking op woensdag 17 september. Ze waren vrij vroeg in Eerde zodat ze de molen uitgebreid konden bezoeken. Even na zeven uur zagen zij door de Kapelstraat de stoet naderen, voorafgegaan door leerlingen van de adoptieklas, die de vlaggen van Amerika, Engeland, Nederland en Brabant droegen. Daarachter liep onze fanfare en vervolgens de vele andere belangstellenden. De stoet werd gesloten door een aantal jeeps van het rijdend museum Wheels.

Na een korte begroeting werden toespraken gehouden door Jos van der Doelen, wethouder Smits en de leerlingen van de adoptieklas. De leerlingen hadden, ondanks de korte voorbereidingstijd door de late zomervakantie, mooie teksten gemaakt, die zij bij het monument voorlazen.
Omdat in september de bevrijding wordt gevierd, is de sfeer bij deze herdenkingen wat feestelijker dan bij de dodenherdenking op 4 mei. Daarom zorgde de fanfare tussen de toespraken door voor muzikale afwisseling met vlotte nummers. Nadat er bloemen waren gelegd, werd de ceremonie muzikaal afgesloten met het spelen van het Amerikaanse en het Nederlandse volkslied.

    

Daarna werd iedereen uitgenodigd om, onder het genot van een kop koffie, na te praten in en rond de Eerdse molen. Deze gastvrijheid werd door iedereen zeer gewaardeerd.

We kunnen terugzien op een geslaagde herdenking, maar we kijken ook alweer vooruit. Niet alleen naar de nationale dodenherdenking op 4 mei maar zeker ook naar september 2004.

Veel veteranen hebben aangekondigd dat ze dan - 60 jaar na hun landing – nog een (misschien laatste) keer naar Eerde willen terugkeren.
Terug naar  HERDENKINGEN