TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP


HERDENKINGEN
Herdenking Bevrijding van Eerde 17 september 2005  
Zoals dat ieder jaar gebeurt in Eerde werd ook dit jaar op 17 september de bevrijding gevierd. Wij waren bijzonder vereerd dat ook nu weer een aantal veteranen naar Eerde waren gekomen. Aan de herdenking werd een extra accent gegeven door de re-enactors die een kampement op het veld achter het  monument hadden ingericht.
Om 20.00 uur vertrok vanaf het kerkplein een peleton re-enactors, voorafgegaan door de adoptieklas en gevolgd door fanfare De Echo Der Bergen en overigen naar het Airborne monument.
Bij het Airborne monument stond de erewacht al opgesteld.
Na een korte inleiding werd er gesproken door voorzitter Jos van der Doelen van het Airborne Comité Eerde, de leerlingen van de adoptieklas en burgemeester Arno Frankfort van Veghel. De sprekers benadrukten dat 17 september een dag is om de bevrijding te vieren en om stil te staan bij het feit dat wij - in tegenstelling tot veel mensen in de wereld - mogen leven in een vrij land. De toespraken werden afgewisseld met de vrolijke klanken van de fanfare.
Er was natuurlijk ook aandacht voor de mensen die in de septemberdagen van 1944 het leven verloren in de strijd. Voor de gevallenen werden saluutschoten afgevuurd door de erewacht en Hans Verhagen speelde de Taps. Daarna werden bloemen gelegd bij het monument. Als eerste kwamen Bert Collier en Bobby Hunter naar voren, die in 1944 boven Eerde uit het zelfde vliegtuig waren gesprongen. Daarna volgden nog vele bloemstukken.


Donald Burgett, Bobby Hunter, Bert Collier


Airborne Camp


Na de herdenking ging de stoet onder muzikale begeleiding van fanfare De Echo Der Bergen terug naar het kerkplein, waar in een tent kon worden nagepraat. Ook was er een door de re-enactors georganiseerde barbecue en er was muziek uit de veertiger jaren.
Naast Bobby Hunter en Bert Collier van het 501ste Parachute Infanterie Regiment was ook Donald Burgett van het 506e aanwezig. Zij hadden een gezellige avond met elkaar én met de Eerdse mensen.
Met het 101st Airborne Camp werd speciaal de aandacht gevestigd op de rol van de Amerikaanse paratroopers in operatie Market Garden.
Het kampement was op de vrijdag speciaal open voor de schooljeugd uit de omgeving. Zij kregen rondleidingen met deskundige uitleg. De adoptieklas uit Eerde bezocht het kamp samen met veteraan Ray Nagell en zijn vrouw Helen.
Op zaterdag en zondag was het kamp toegankelijk voor het publiek. Er waren onder andere een volledig ingerichte veldkeuken en een medische post en er werd een aantal schijngevechten gevoerd. De re-enactors houden op deze bijzondere wijze de herinnering aan onze bevrijders levend.

Terug naar  HERDENKINGEN