TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP


HERDENKINGEN
Herdenking Bevrijding van Eerde 17 september 2009  

John Primerano deelt T-shirts uit


Ray Nagell zet zijn naamKinderen krijgen uitleg


Field hospital


Burgers en Duitsers


Paul Harper


Bert Collier, Bobby Hunter, John Primerano


Tom Verhagen


Re-enactors op dropzone


Terug naar  HERDENKINGEN
De herdenking van de bevrijding op 17 september in Eerde is ook dit jaar goed bezocht. In aanwezigheid van veteranen John Primerano en Ray Nagell werd een korte ceremonie gehouden die bestond uit toespraken van burgemeester Adema van Veghel, Majoor Christopher Judge van de Amerikaanse ambassade, voorzitter van het Airborne Comité Jos van der doelen en natuurlijk van de leerlingen van de adoptieklas.
Naast de muzikale begeleiding door fanfare De Echo Der Bergen was er dit jaar ook een bijdrage van koor Cantado. Zij zongen tijdens de herdenking het lied "Vrijheid" en gaven na de ceremonie een klein concert. 
Eerder die dag hadden John en Ray de adoptieklas bezocht en hun ervaringen met de kinderen gedeeld. John had t-shirts met het Geronimo-logo voor de kinderen meegebracht, zoals hij dat elk jaar doet, en ook Ray had voor alle kinderen een presentje.

VIERING 65 JAAR BEVRIJDING
Van 17 tot en met 20 september 2010 stond Eerde in het teken van de viering van de bevrijding 65 jaar geleden.
Naast de molen werd door ongeveer 120 re-enactors een groot militair kamp opgebouwd dat de sfeer ademde van de bevrijdingsperiode. Het kamp, dat was opgezet door leden van de Living History Group Holland, was compleet ingericht met veldkeuken, hospitaal, verbindingsapparatuur en “militairen” in originele uitrusting en met originele voertuigen. Op vrijdag 18 september was het kamp gereserveerd voor leerlingen van scholen uit de regio, die er door deskundigen werden rondgeleid. Ruim 650 leerlingen bezochten het kampement. De jonge bezoekers werden opgevangen bij de ingang van het terrein. Daar was ook mevrouw Gelderblom – Lankhout aanwezig. Deze mevrouw was in september 1944 als onderduikster in Eerde ondergebracht en vertelde daarover aan de leerlingen die wachtten op de aanvang van hun rondleiding.
De mitrailleurstelling liet af en toe een salvo horen en bij de verbindingseenheid konden de kinderen ervaren welke zware apparatuur de militairen destijds met zich mee moesten dragen. In het veldhospitaal lag een vakkundig opgemaakt Lotusslachtoffer. Zowel leerlingen als leerkrachten waren erg enthousiast over de wijze waarop de kennis over de bevrijding op de kinderen werd overgebracht.

Zaterdagmiddag en zondagochtend was het kamp toegankelijk voor het publiek. Ongeveer 1500 mensen bezochten dit levende museum. Zaterdagmiddag werd er samen met de Toneelvereniging Eerde een stuk opgevoerd met de Eerdse molen als decor. In dat stuk werd uitgebeeld dat een groep burgers door Duitsers werd staande gehouden en dat er iemand zou worden geëxecuteerd. Gelukkig waren daar net op tijd de Amerikanen, die na enkele vuurwisselingen afrekenden met de Duitsers.
In de loop van de zaterdagmiddag arriveerde ook de Liberation Task Force, een groep van ongeveer 30 Engelse voertuigen met bemanning, die daarmee de opmars van het Engelse 30e Legerkorps vanuit België uitbeeldden. De voertuigen vormden een fraaie uitbreiding op het kampement. Als eerbetoon aan de in Eerde gesneuvelde Engelsen brachten de deelnemers van de Liberation Task Force een bezoek aan de 5 Engelse oorlogsgraven op het kerkhof van Eerde. De “Engelsen” hebben op het kampement overnacht en zijn op zondag verder getrokken richting Nijmegen.
Op zaterdagavond was er de “Dropzone Boogie”, een entertainmentavond in dezelfde geest als dat ook in de oorlogsjaren plaats vond. De optredens van de Big Band Schijndel en van de Engelse artiest Paul Harper, die gespecialiseerd is in amusement zoals dat in de oorlogsjaren werd gepresenteerd, vielen bij het publiek, de re-enactors en de veteranen bijzonder in de smaak. Er was ook ruimte voor spontane bijdragen. Zo bracht veteraan Walter Hughes samen met leden van het WWII Airborne Demonstration Team het parachutistenlied “Blood on the risers” ten gehore.
Bij het Airborne monument aan het Zandvliet werden twee maal herdenkingen gehouden. De eerste was op donderdagavond 17 september, zoals dat elk jaar in Eerde op die gedenkwaardige datum gebeurt. Deze herdenking markeerde het begin van het herdenkingsevenement. De tweede herdenking was op zondag 20 september ter afsluiting van het evenement. De burgemeester van Veghel, mevrouw Ina Adema, sprak tijdens beide ceremonies en ook leerlingen van de basisschool leverden een bijdrage. De herdenking op 17 september begon bij de kerk van Eerde, waar een stoet met deelnemers vertrok naar het Airborne monument aan het Zandvliet. Vooraan in de stoet liepen de leerlingen van de adoptieklas met de Amerikaanse, Engelse, Nederlandse en Brabantse vlag. Zij werden gevolgd door de Color Guard van de Amerikaanse 101ste Airborne Divisie, met daarachter 50 soldaten die bij deze eenheid in actieve dienst zijn. Daarna volgde het WWII Airborne Demonstration Team en de re-enactors. Vervolgens kwamen fanfare De Echo der Bergen en de genodigden en publiek. Bij het monument aangekomen namen alle groepen hun plaats in, waarna enkele toespraken gehouden werden. Er werd gesproken door burgemeester Adema van Veghel, Majoor Christopher Judge van de 101ste Airborne Divisie, leerlingen van de adoptieklas en de voorzitter van de Stichting Airborne Comité Eerde. De toespraken werden afgewisseld met muziek van de fanfare. Na de kranslegging, waarbij vele vertegenwoordigers bloemen legden, werden saluutschoten afgevuurd door de Living History Group Holland. Daarna speelde Tom Verhagen (12 jaar oud) Taps, het Amerikaanse muzikale eerbetoon aan de gevallenen. Vervolgens werden het Amerikaanse en Nederlandse volkslied gespeeld door de fanfare.
Op zondagmiddag werd een soortgelijke ceremonie gehouden ter afsluiting van het bevrijdingsevenement. Ook het WWII Airborne Demonstration Team was aanwezig in volledige uitrusting. Tientallen veteranen waren bij beide herdenkingen aanwezig. Enkelen maakten van de gelegenheid gebruik om de organisatoren en de andere aanwezigen te bedanken. Aan het einde van de ceremonie kregen de veteranen een aandenken in de vorm van bedrukte kaarsen die door de kinderen van de adoptieklas werden uitgereikt.
Op zondagochtend 20 september was er ook de Airborne Memorial Walk in het gebied rondom Eerde. Er waren twee routes uitgezet van respectievelijk 7,5 km en 15 km waarin belangrijke locaties werden aangedaan. De landingsplaats (dropzone) lag in de route en ook het verzamelpunt waar de parachutisten zich groepeerden tot gevechtseenheden. De Koevering, het gebied waar de Duitsers op 24 september 1944 de doodsteek aan de operatie Market Garden uitdeelden, lag ook in de route. De wandeling voerde over de heuvelrug van de Eerdse zandduinen, waar op 24 september 1944 de heldhaftige bajonetcharge werd ingezet door het 1ste Bataljon van het 501ste Regiment. Het start- en eindpunt van beide routes was de Eerdse molen. Daar was het rond 8 uur in de ochtend al flink druk met de eerste wandelaars. De deelnemers kregen een boekje mee met daarin een routebeschrijving en uitleg over de oorlogshandelingen die in september 1944 hadden plaatsgevonden. Iedereen kreeg ook een oorkonde en een herdenkingsmunt, tastbare herinneringen waarmee mensen nog eens worden herinnerd aan deze dag en daardoor aan de Tweede Wereldoorlog.
Op zondagmiddag zouden door het WWII Airborne Demonstration Team uit de Verenigde Staten en door het Nederlandse Pathfinder Parachute Group parachutesprongen worden uitgevoerd op de Vlagheide in het grensgebied Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode. Dit is één van de originele landingsgebieden (codenaam Dropzone A) waar de Amerikaanse parachutisten voet op Brabantse bodem zetten op 17 september 1944. Het is zelfs de dropzone waar de allereerste soldaten werden neergelaten in het kader van de operatie Market Garden.
Helaas werkte het weer op deze dag niet mee. Op de vliegbasis Eindhoven gaf de verkeersleiding na lang twijfelen uiteindelijk geen toestemming aan de vliegtuigen om op te stijgen. Gelukkig was er gezorgd voor een nevenprogramma. Door de Living History Group Holland werden op de dropzone diverse demonstraties gegeven. Er was onder anderen een 75 mm Pack Howitzer, een artilleriewapen waarmee indrukwekkende schoten werden afgevuurd. Ook werd een schijngevecht uitgevoerd. Dit programma werd door de aanwezigen erg gewaardeerd.
Het was erg jammer dat de parachutesprongen niet konden doorgaan, maar voor het overige is het bevrijdingsevenement zeer goed verlopen. Veel waardering was er van de veteranen die het erg op prijs stellen dat hun gesneuvelde kameraden nog elk jaar worden herdacht en dat er zoveel moeite wordt gedaan om de herinnering aan de bevrijding levend te houden. De organisatie van dit evenement was in handen van Stichting Airborne Comité Eerde, samen met Stichting Eerdse Molen, Stichting Screaming Eagles of WWII, de Living History Group Holland, het WWII Airborne Demonstration Team en de Pathfinder Parachute Group Holland.