TERUG NAAR BEGINPAGINA
  NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP
Nationale dodenherdenking 4 mei 2006  
Om zeven uur 's avonds vertrokken we vanaf het kerkplein naar het Zandvliet. Bij het Airborne monument had de vereniging Wheels wederom een aantal jeeps opgesteld, als decor voor de dodenherdenking.


Gilbert Leslie Astin


John en Elizabeth Jeffries

Speciale gasten waren de heer en mevrouw Jeffries uit Engeland, die speciaal voor deze herdenking naar Eerde waren gekomen. Dit had alles te maken met het feit dat het Airborne Comité een boekje had uitgebracht over het leven van Gilbert Astin die op 24 september 1944 in Eerde is gesneuveld. 
De leerlingen van de adoptieklas hebben zich met behulp van dit boekje op de dodenherdenking voorbereid. Aan het begin van de ceremonie werd een foto van Gilbert op het monument geplaatst. Leerlingen van de adoptieklas vertelden over Gilbert en spraken hun dankbaarheid uit voor zijn rol in onze bevrijding.

De heer Jeffries sprak namens de familie van Gilbert. Heel treffend gaf hij aan waarom het belangrijk is om de oorlogsslachtoffers te blijven herdenken. Hier is een vertaling van zijn woorden:
"Net zoals de andere soldaten, die zijn begraven op uw kerkhof hier in Eerde, was Gilbert Astin een gewone jongeman uit een gewoon gezin in Engeland. Als hij nog zou leven, zou hij  nu 83 jaar oud zijn.
Hij was een geliefde zoon en broer. Als hij nog zou leven, zou hij een vader, een grootvader of zelfs overgrootvader kunnen zijn. Hij zou in elk geval een oom zijn geweest voor mijn vrouw, haar zus en haar twee broers. Mijn vrouw Liz werd geboren twaalf weken nadat Gilbert hier in 1944 bij de molen sneuvelde.

Gilbert en duizenden jonge mannen zoals hij, werden opgeofferd in de Tweede Wereldoorlog, zodat wij nu een beter leven kunnen leiden. Wij zijn het aan hen verplicht om hun herinnering levend te houden en om de vrede, vriendschap en vrijheid te bewaren, die zij ons gaven door het ultieme offer te brengen. 
Bij herdenkingen als deze zeggen we in Engeland vaak deze woorden:

 Zij zullen niet oud worden zoals wij die achterblijven,
De jaren zullen hen niet deren, noch veroordelen,
Bij het ondergaan van de zon en in de ochtend,
Zullen wij hen herdenken."
Terug naar  HERDENKINGEN