TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP

NIEUWS
 
Mei 2016 Ray Nagel overleden

Ray Nagell


Met verslagenheid ontvingen wij het bericht dat Ray Nagell op
21 mei 2016 is overleden.
Ray was jarenlang een vaste en graag geziene gast bij de 17 september herdenkingen in Eerde. Ray genoot van de informele ceremonie en van het contact met de Eerdse mensen. Een bezoek aan de adoptieklas was een vast onderdeel van zijn jaarlijkse reis naar het land dat hij 72 jaar geleden voor het eerst bezocht als passagier van een WACO zweefvliegtuig. Als soldaat in de 321ste Glider Field Artillery Battallion heeft hij niet alleen in Nederland gevochten, maar was hij eerder ook actief bij de invasie in Normandië en bij de slag om de Ardennen.
Ray heeft de mooie leeftijd van 94 jaar bereikt. Wij wensen zijn vrouw Helen en verdere familie veel sterkte.

September 2015 HERDENKING VAN DE BEVRIJDING
In aanwezigheid van veteranen Ray Nagell en Vincent Speranza en Army Attaché Leo Buzzerio van de Amerikaanse ambassade werd in Eerde weer de bevrijding gevierd. Ook waren familieleden van in Eerde gesneuvelde soldaten bij de ceremonie. De leerlingen van de adoptieklas hadden mooie toespraakjes gemaakt, ook in het Engels. Dat werd door de buitenlandse gasten erg gewaardeerd. Verder werd er gesproken door burgemeester Ina Adema, voorzitter Jos van der Doelen van het Airborne comité Eerde en natuurlijk door L.kol. Christopher Judge vande 101ste Airborne Divisie. Muzikale ondersteuning was er van fanfare De Echo Der Bergen. Na de ceremonie was er nog een gezellig samenzijn bij de Eerdse molen. Maar de veteranen moesten vóór de koffie nog even met de adoptieklas op de foto.
September 2014 70 JAAR BEVRIJDINGFoto's André Jans
 
Klik voor meer foto's van André Jans

Klik voor foto's van Jeroen Koppes (STIWOT)
Met een indrukwekkende herdenking werd in Eerde op 17 september 2014 stilgestaan bij de bevrijding, 70 jaar geleden. Na een mooi koorconcert in de kerk vond de jaarlijkse herdenking bij het Geronimo monument plaats. Enkele veteranen van de 101ste Airborne Divisie zaten als eregasten op de voorste rij. Voor Eerde en voor het organiserende Airborne Comité was het  een grote eer dat de ambassadeur van de Verenigde Staten, Timothy Broas, een van de sprekers was. Verder was het bijzonder dat een detachement van het huidige 501ste Parachute Infanterie Regiment met een erewacht de herdenking bijwoonde.
Talloze bloemen werden gelegd als eerbetoon aan allen die in 1944 voor onze vrijheid het grootste offer brachten.
Direct na de ceremonie werd de luisterkei van de Liberation Route onthuld en als klap op de vuurpijl de opening van het WO II museum in de Eerdse molen. De opening werd ingeluid met een optreden van de "Star Sisters" wat bij de veteranen en het overige publiek zeer in de smaak viel. Het museum is bescheiden van omvang maar zeer interessant omdat de collectie gebaseerd
is op bijzondere gebeurtenissen en persoonlijke verhalen over de  bevrijding van Eerde.


December 2013

Bobby Hunter en Bob Wright overleden


Bobby Hunter          Bob Wright
Binnen twee dagen heeft het 501ste Parachute Infanterie Regiment twee markante leden verloren.
Op 19 december overleed Bobby Hunter en op 21 december Bob Wright. In 1944 behoorden zij tot de parachutisten die op de Vlagheide bij Eerde landden en daarmee onze bevrijding inluidden. Als radio-operator van Lt. Bert Collier was Bobby Hunter betrokken bij de zware gevechten rondom Veghel, en later ook in de Betuwe en de Ardennen. Pas 60 jaar later is Bobby weer teruggekeerd naar het land dat hij hielp bevrijden. Sindsdien is een unieke vriendschapsband ontstaan tussen Bobby en zijn familie en mensen uit Eerde. Bobby is de afgelopen jaren vaak teruggekeerd naar Eerde waar hij een graag geziene gast was, niet in het minst bij de leerlingen van de adoptieklas.
Bob Wright was een "medic" in datzelfde regiment. Hij verzorgde gewonde soldaten tijdens de gevechten in het veld en heeft veel levens gered, niet alleen van Amerikaanse soldaten maar ook van burgers en zelfs van Duitsers. Ook Bob is enkele keren in Eerde op bezoek geweest.
Wij wensen de families van deze bevrijders veel sterkte.

17 september 2013 Herdenking in stromende regen

Tom Verhagen speelt "TAPS"
(foto Jeroen Koppes, STIWOT)

Het leek erop dat de weergoden de jaarlijkse herdenking van de bevrijding ernstig zouden bederven. Een half uur voor aanvang begon het serieus te regenen. Maar  juist die regen zorgde voor een bijzondere  sfeer  tijdens de ceremonie. Het was duidelijk dat een groot deel van de Eerdse mensen onze vrijheid belangrijk genoeg vindt om de comfortabele huiskamer te verlaten om in de stromende regen de herdenking bij te wonen. Christopher Judge bedankte de mensen hiervoor in zijn speech, ook namens de aanwezige veteranen Ray Nagell en Vincent Speranza. Zij zagen ook hoe bij aanvang van de herdenking mensen met hun paraplu’s de fanfareleden bijstonden om hun instrumenten droog te houden. Dit was een mooi voorbeeld van hoe je als dorpsgemeenschap samen problemen oplost.

Juni 2012 Adoptie-overdracht met John Nasea

John Nasea temidden van de adoptieklas
Op 14 juni droeg groep 8 haar taak als adoptieklas over aan groep 7. Ter gelegenheid daarvan had het Airborne Comité Eerde een leuke en leerzame dag georganseerd, met medewerking van Warwheels '40-'45.
Met authentieke legervoertuigen werden de leerlingen van beide groepen, ruim 30 in aantal, vervoerd tussen verschillende locaties, waar zij uitleg kregen over de bevrijding van onze regio. De daadwerkelijke overdracht kreeg een oficieel tintje door de bijdrage van veteraan John Nasea, die alle kinderen van de nieuwe adoptieklas de bekende fakkel opspeldde.
September 2011 De Eerdse molen draait weer

John Primerano en Bobby Hunter openen de gerestaureerde molen
Aan de Sint Antoniusmolen, die in september 1944 zwaar gehavend uit de strijd kwam, is hard gewerkt om te zorgen dat deze op 17 september 2011 - 67 jaar na de bevrijding - weer in gebruik genomen kon worden.
Na een restauratietraject van 10 jaar werd de molen feestelijk geopend door burgemeester Adema van Veghel en de Brabantse commissaris van de Koningin, Wim van de Donk. Zij deden dit samen met Bobby Hunter en John Primerano, twee veteranen van het 501ste Parachute Infanterie Regiment, dat op 17 september 1944 Eerde bevrijdde. De bijzondere relatie tussen de molen en het oorlogsverleden werd uitgedrukt door een re-enactmentkamp vlakbij de molen en de dropping van tientallen parachutisten op de Vlagheide.

Bekijk de video voor een impressie van de feestelijkheden.

Januari 2010 Prins Erwin en Adjudant Jos
Prins Erwin I
Prins Erwin I
Prins Erwin d’n Urste en Prinses Elize heersen komend carnavalsjaar over Oiverland. In gemeenschapshuis De Brink werden zij vrijdagavond 8 januari aan het publiek gepresenteerd.
Wij kennen Erwin als gewaardeerd lid van het Airborne Comité Eerde en als onovertroffen deskundige van het oorlogsverleden van ons dorp.
De voorzitter van het Airborne Comité Eerde - Jos van der Doelen - staat het prinselijk paar bij als adjudant.


Augustus 2009 Stichting Airborne Comité Eerde opgerichtKlondike
Villa Klondike

Op 27 augustus vond in Villa "Klondike", het voormalige hoofdkwartier van Kolonel Johnsson, de oprichting plaats van Stichting Airborne Comité Eerde.
In dit markante gebouw is sinds enige tijd notarissenkantoor De Beer & Deddens gevestigd.
Hoewel het Airborne Comité Eerde al sinds 1981 actief is, werd een registratie nooit nodig geacht. De organisatie van de viering van 65 jaar bevrijding bracht aan het licht dat dit tegenwoordig toch echt nodig is.
Als dank voor de medewerking en de steun werd aan Actor notarissen een ingelijste kopie overhandigd van de dankbetuiging, die Kolonel Johnsson bij Villa Klondike - toen nog de woning van dokter Kerssemakers - liet bezorgen. Het document was door Johnsson ondertekend op 7 oktober 1944, één dag voordat hij sneuvelde.
November 2006 Documentaire "60 Years Later"

60 years later
DVD cover "60 Years Later"


In 2004 is in onze regio op bijzondere wijze de bevrijding gevierd. Er waren toen veel Amerikaanse veteranen met familieleden te gast. In hun kielzog reisde een Amerikaans filmteam mee, om opnamen voor een documentaire te maken.
In deze documentaire - met de titel "60 Years Later" - is te zien hoe een bezoek aan Nederland door de veteranen wordt beleefd. Een groot deel van de beelden is opgenomen in Eerde en veel  Eerdenaren zijn in de documentaire te zien. Het Airborne Comité Eerde heeft de hand weten te leggen op een exemplaar van deze film. Wij hebben de film voorzien van ondertiteling en willen deze graag aan belangstellenden tonen. 
Mei 2006 Nationale Dodenherdenking
Gilber L. Astin
Gilbert Leslie Astin

Op donderdag 4 mei 2006 was de nationale dodenherdenking.
De herdenking begon met een stille tocht vanaf het Kerkplein naar het Airborne monument aan het Zandvliet.
Bij het monument werd gesproken namens de adoptieklas van de Petrus en Paulusschool, de gemeente Veghel en het Airborne Comité Eerde. Tevens werd door Pastor Hamers een gebed uitgesproken.
Tijdens de herdenking was er gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het monument.
Het geheel werd muzikaal begeleid door fanfare De Echo Der Bergen.
Speciale aandacht was er voor Gilbert L. Astin, een Engelse soldaat die in 1944 is gesneuveld bij de Eerdse molen, en die in op het kerkhof in Eerde begraven ligt.

Lees het verhaal over Gilbert Astin's leven.

September 2005 Re-enactment Camp in Eerde
DZ-A Van 16 tot en met 18 september was bij het Airborne monument en de Sint Antoniusmolen een indrukwekkend legerkamp te zien. Een grote groep re-enactors deed op historisch verantwoorde wijze de geschiedenis herleven. Natuurlijk ontbraken ook de voertuigen uit die tijd niet.
Op vrijdag 16 september was het kamp opengesteld voor leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de regio. Zij konden zien hoe het leven van de Amerikaanse paratroopers  in zo'n kamp in 1944 eruit zag. De kinderen werden rondgeleid en kregen volop gelegenheid om vragen te stellen.
Op zaterdag 17 september was het kamp geopend voor overige belangstellenden. Tijdens deze publieksopenstelling werd ook een aantal schijngevechten gehouden.
Mei 2005 Amerikaanse filmploeg in Eerde

Diet Eman
Diet Eman

Bill Sefton
Bill Sefton

Begin mei 2005 was een filmploeg van Storytelling Pictures uit Grand Rapids, Michigan, USA naar Eerde gekomen om opnames te maken voor de documentaire "With arms wide open". De documentaire gaat over het Nederlandse verzet in de tweede wereldoorlog en over de bevrijding van Nederland. 
Diet Eman, die in de oorlog actief was in het verzet en nu in Grand Rapids woont, werd onder anderen gefilmd in Kamp Vught en op andere plaatsen die een rol spelen in haar verhalen. Over de verzetsgroep waarin zij actief was en over haar gevangenschap in Kamp Vuhgt heeft Diet een boek geschreven met de titel "Things We Couldn't Say".
Het filmteam werd ook vergezeld door Bill Sefton, een 501 veteraan, en  zijn vrouw Beth. Bill vocht in  Eerde en Veghel in September 1944. Hij werd - onder andere - gefilmd in de Eerdse molen. Bill schreef ook een boek over zijn oorlogservaringen. Het draagt de titel "It Was My War".
September 2004 Septemberherdenking

De landing van de parachutisten van de 101ste Airborne Divisie op 17 september 1944 wordt nog elk jaar gevierd als het begin van onze bevrijding. In september 2004 is het 60 jaar geleden dat de operatie Market Garden plaatsvond. Dit is in de gemeente Veghel groots gevierd van 17 tot 19 september.
Als onderdeel hiervan is in Eerde een groot evenement georganiseerd op het veld bij het Geronimo monument en de molen. Meer informatie over dit evenement krijgt u als u klikt op de afbeelding links van deze tekst.
September 2004 Julian J. Ewell brug

Julian J. Ewellbrug
De A50-brug over de Zuid-Willemsvaart bij Veghel krijgt de naam Julian J. Ewellbrug. Deze brug is genoemd naar de luitenant-kolonel Julian J. Ewell. Hij was in september 1944 de bevelhebber van het 3e bataljon van het 501ste regiment, dat deel uitmaakte van de 101ste Airborne Divisie. De divisie kreeg de taak om alle bruggen vanaf Eindhoven tot Veghel te veroveren. Deze taak werd met succes volbracht. Uit erkentelijkheid werd naar twee andere bevelhebbers al een brug vernoemd. De brug bij de sluis over de Zuid-Willemsvaart is vernoemd naar Maxwell Taylor, de brug bij Heeswijk-Dinther naar Harry Kinnard. 
September 2004 Market Garden wandelpad

Leden OLAT leggen bloemen
In 1994 werd door de wandelsportvereniging OLAT ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding van Zuid-Nederland een meerdaagse wandeling gemaakt van Lommel naar Nijmegen. Direct na deze tocht ontstond de gedachte om deze route als Market Gardenpad als vaste lange afstand wandelpad uit te voeren. In januari 2003 is aan de verkenning begonnen. Eind juli waren de routes in concept klaar.
De route zal het traject volgen waar operatie Market Garden zich heeft afgespeeld.
De opening van het wandelpad is gepland op vrijdag 17 september 2004 als het precies 60 jaar geleden is dat de operatie plaatsvond.