TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP


COMITÉ


 

Vervaardiging Geronimo monument


Jack ThorntonOntmoeting
Herinnering
Waardering
Het Airborne Comité Eerde stelt zich ten doel het instandhouden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende bevrijding. Wij zetten ons in om de herinnering aan de bevrijding levend te houden en om jongere generaties te leren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat voor onze vrijheid vele jonge mannen zijn gestorven.

Het Airborne Comité Eerde is spontaan ontstaan rond 1970. 

In die jaren kwamen regelmatig Amerikaanse veteranen naar Nederland en zij bezochten dan onder anderen Eerde. Van een feitelijke ontvangst was toen nog maar nauwelijks sprake. Soms werden de veteranen vergezeld door leden van de Vereniging van Airbornevrienden, maar specifieke kennis over het oorlogsverloop in Eerde was daar ook niet altijd aanwezig. 
De veteranen bezochten vaak de molen en waren altijd zeer welkom bij de familie Van Riel. Maar de groepen werden steeds groter en de bezoeken intensiever. Een vijftal Eerdenaren die nauw betrokken waren geweest bij het Eerdse oorlogsverloop in 1944 vond dat daarin meer structuur kon worden aangebracht, waardoor de bezoeken aan Eerde toch meer inhoud kregen. Zij richtten het Airborne Comité Eerde op.

In 1981 werd door het comité een monument gebouwd en geplaatst.
Dit monument, opgedragen aan het 501e Parachutistenregiment van de 101e Airbornedivisie, die in 1944 in Eerde werd gedropt, heeft de band met de oud-strijders erg verstevigd. Het monument werd in september 1981 onthuld door Jack Thornton uit Oklahoma City, kapitein van dat 501e Regiment. Het monument  staat naast de molen van Eerde.
Hier worden twee keer per jaar herdenkingen gehouden, op 4 mei de Nationale dodenherdenking en op 17 september de herdenking van de bevrijding. Dit gebeurt steeds met medewerking van  onder anderen de adoptieklas.

Pas in 2009 werd het Airborne Comité Eerde een stichting. De notariële akte werd getekend op Villa Klondike, het voormalige hoofdkwartier van Kolonel Johnson.
Het Airborne Comité Eerde is een actieve groep met Jos van der Doelen als voorzitter en Ad van de Laar als secretaris/penningmeester. De overige leden zijn
Piet Vissers, Marianne Siebers, Erwin Janssen, Yannick Jussen en Harry van der Wiel.


Lees meer over het ontstaan van het monument op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum.