TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP

BEVRIJDERS

De afgelopen jaren zijn veel veteranen teruggekeerd naar Eerde. Voor ons, Eerdenaren, is het steeds weer een eer en een voorrecht om onze bevrijders te kunnen verwelkomen en ontmoeten.

 
Juni 2012 John Nasea te gast bij adoptie-overdracht
Op 14 juni droeg groep 8 haar taak als adoptieklas over aan groep 7. Ter gelegenheid daarvan had het Airborne Comité Eerde een leuke en leerzame dag georganseerd, met medewerking van Warwheels '40-'45.
Met authentieke legervoertuigen werden de leerlingen van beide groepen, ruim 30 in aantal, vervoerd tussen verschillende locaties, waar zij uitleg kregen over de bevrijding van onze regio. De daadwerkelijke overdracht kreeg een oficieel tintje door de bijdrage van veteraan John Nasea, die
in 1944 diende bij het 321 GFAB. Alle kinderen van de nieuwe adoptieklas kregen door John de bekende fakkel opgespeld.
September 2011 Bobby Hunter en John Primerano openen Sint Antoniusmolen 
 
John Primerano, Bobby Hunter, Ray Nagell, Helen Nagell, Wim van de Donk
Het weekend of 17 september 2011 stond in het teken van de heropening van de Sint Antonius molen in Eerde. Deze molen was in september 1944 zwaar beschadigd en stond sindsdien als een oorlogsinvalide aan de rand van het dorp.
Na een restauratietraject van 10 jaar werd de molen feestelijk geopend door burgemeester Adema van Veghel en de Brabantse commissaris van de Koningin, Wim van de Donk. Zij deden dit samen met Bobby Hunter en John Primerano, twee veteranen van het 501ste Parachute Infanterie Regiment, dat op 17 september 1944 Eerde bevrijdde. De bijzondere relatie tussen de molen en het oorlogsverleden werd uitgedrukt door een re-enactmentkamp vlakbij de molen en de dropping van tientallen parachutisten op de vlagheide.
Bekijk de video voor een impressie van de feestelijkheden.

September 2010 John Primerano, Ray Nagell

Ray Nagell signeert shirts
Zesenzestig jaar na de bevrijding hebben veel veteranen nog steeds een sterke band met het land dat zij in 1944 bevrijdden van de Duitse bezetting.
Dat geldt zeker voor John Primerano die al voor de twintigste keer terug was in Nederland. In de loop van de jaren heeft John hier veel vrienden gemaakt, waaronder ook de leerlingen van de adoptieklas. Daarom ontbrak natuurlijk een bezoek aan de Petrus en Paulusschool in Eerde niet op John's programma.
Samen met Ray Nagell werd hij gastvrij ontvangen in de klas, waar zij aan ademloos luisterende kinderen hun belevenissen in 1944 vertelden.
John en Ray hadden voor de kinderen ook presentjes bij, waaronder T-shirts met het logo van het 501 parachute Infanterie Regiment. Veel kinderen lieten de bevrijders hun naam op het shirt zetten.

Juni 2010 Carl Beck
Carl Beck
Vanuit Normandië kwam Carl Beck (501 H-co) een dag naar Eerde om herinneringen op te halen, antwoorden te vinden en vrienden te bezoeken. Natuurlijk bracht hij ook een bezoek aan de adoptieklas. Met veel emotie vertelde Carl aan de leerlingen wat hij in 1944 in Eerde had beleefd en hoe verschrikkelijk oorlog is. Na de groepsfoto was er nog volop tijd voor wat persoonlijk contact.September 2009 Bert Collier, Bobby Hunter, John Primerano

Bert Collier, Bobby Hunter, John Primerano
De 65e herdenking van de bevrijding was een geweldig evenement waar de aanwezige veteranen nog met veel plezier aan terugdenken. Bert Collier, Bobby Hunter en John Primerano legden samen een bloemstuk tijdens de herdenkingsplechtigheid.
 
Klik hier voor een verslag van dit evenement.


September 2008  Robert Wright, Jack Summers, Ray Nagell


Jack Summers, Robert Wright

De herdenking op 17 september was weer een sfeervolle bijeenkomst. Er was weer een grote opkomst van belangstellenden bij het Airborne monument aan het Zandvliet. Speciale gasten waren Ray Nagell en zijn vrouw Helen, die we de laatste jaren steeds als gast in Eerde hebben mogen ontvangen. Verder was er Robert Wright, de bekende medic van het 501ste PIR. Uit Engeland was veteraan Jack Summers aanwezig.
De herdenking was dit jaar extra indrukwekkend doordat leden van de Living History Group Holland saluutschoten afvuurden ter ere van hen die voor onze vrijheid stierven.


Juni 2008 Carl Beck


Erwin Janssen, Carl Beck

Begin juni was Carl Beck (501 H-Co) in het land. Natuurlijk bracht hij ook een dag door in en rond Eerde. Samen met enkele leden van het Airborne Comité bezocht hij de plekken waar hij in 1944 gevochten had. Carl nam ook even de tijd om naar groep 8 van de basisschool – de adoptieklas – te gaan. Na een snelle lunch werd koers gezet naar de molen in Uden. Erwin Janssen is niet alleen lid van het Airborne Comité Eerde, maar ook gediplomeerd molenaar. Hij legde haarfijn uit hoe de molen functioneert en samen met Carl stelde hij de molen in werking.

September 2007 John Primerano, Ray Nagell, Bobby Hunter


John Primerano, Ray Nagell, Bobby Hunter

In de ochtend van 17 september 2007 bezochten John Primerano en Ray Nagell de Petrus en Paulus Basisschool, waar zij hun herinneringen aan de oorlog deelden met de leerlingen van de adoptieklas. Later sloten zij aan bij een Amerikaans gezelschap dat onder de naam "Operation Torch" een tour maakte door het gebied dat in 1944 door het 501ste Parachute Infanterie Regiment is bevrijd. Ondanks de vermoeiende dag waren zij 's avonds weer present bij de jaarlijkse herdenking in Eerde. Samen met Bobby Hunter legden John en Ray een bloemstuk namens alle veteranen van de 101ste Airborne Divisie.
September 2006 Bobby Hunter, Bert Collier, John Primerano


Bobby Hunter, Bert Collier, John Primerano

Het zijn inmiddels bekende gezichten geworden in Eerde, Bobby Hunter, Bert Collier en John Primerano. In september 2006 waren ze hier weer te gast. Bobby speelde zelfs een rol in een TV documentaire over de Eerdse molen.(Klik hier voor de video
De foto hiernaast is genomen bij de spoorweg in Bastogne, waar deze bevrijders herinneringen aan de Battle of the Bulge ophaalden.
Andere hoogtepunten van hun reis dit jaar waren de dag in Eerde met de groep van "Operation Torch" en de herdenking op 17 september.
September 2005 Bobby Hunter, Bert Collier, Ray Nagell

Ray Nagell, Bobby Hunter, Bert Collier


Ray en Helen Nagell op de PeP school
Toen Bobby Hunter in Texas aan Bert Collier vertelde van zijn reizen naar Eerde, besloten de twee veteranen spontaan om samen terug te gaan naar de plaats waar zij samen 61 jaar geleden als parachutist waren geland. Bert Collier was destijds als luitenant Bobby's commandant. Bobby was Bert's radioman. Zij werden door Dennis van de Heuvel en Erwin Janssen gastvrij ontvangen en rondgeleid. Bezoeken aan de Betuwe en Bastogne en de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten stonden op het programma. 
Natuurlijk waren Bert en Bobby ook vaak in Eerde, waar zij aanwezig waren op het Airborne Camp en bij de herdenking
Zij maakten ook kennis met Ray Nagell (321 GFAB). Ray was op 16 september naar Eerde gekomen om de adoptieklas te vertellen over zijn belevenissen in de oorlog. De kinderen vonden het reuze interessant en stelden Ray veel goede vragen. In de middag gingen Ray en zijn vrouw Helen samen met de adoptieklas naar het Airborne Camp bij de molen.
Mei 2005 Bobby Hunter

Bobby Hunter

Bobby Hunter bezocht Nederland in de laatste weken van mei, samen met kinderen en kleinkinderen. Zij bezochten veel plaatsen in Nederland en België waar Bobby heeft gevochten in 1944. Zij werden begeleid door Erwin Janssen en Dennis van de Heuvel van het Airborne Comité Eerde, die verbaasd waren over de details die Bobby zich nog wist te herinneren.
Op maandag 23 mei onderbraken Bobby en zijn familie hun battlefield tour om een bezoek te brengen aan de adoptieklas van de Petrus en Paulus basisschool. De kinderen waren zeer verrast want zij wisten niet dat zij een gast in de klas zouden krijgen. Bobby beantwoordde alle vragen die de kinderen stelden, en dat waren er heel veel.
Mei 2005 Bill Sefton en Richard O'Brien

Bill Sefton, Richard O'Brien

Op 6 mei kwamen Bill Sefton en zijn vrouw Beth naar Eerde, samen met een filmteam van Storytelling Pictures, om opnamen te maken voor een documentaire over het Nederlandse verzet tijdens de oorlog.
Toen Bill bij de Eerdse molen aankwam, trof hij daar Richard O'Brien aan. Beiden waren ze verrast om elkaar hier te ontmoeten.
Richard bezocht Nederland onder andere om de herdenkingsplechtig van 8 mei op het oorlogskerkhof in Margraten bij te wonen.

September 2004 Wie was er niet?

John Primerano


Ralph Manley legt bloemen

Veel veteranen, sommigen met familie, waren onze gasten bij de viering van 60 jaar bevrijding van Brabant. Het is onmogelijk om hen allemaal te noemen, maar twee van hen willen we graag voor het voetlicht halen.
Op de ochtend van 17 september bracht John Primerano een bezoek aan de leerlingen van de adoptieklas. De kinderen waren zeer onder de indruk en het was een mooi begin van de feestelijkheden. John had voor iedereen T-shirts meegebracht, die de kinderen trots droegen tijdens de herdenkingen.
Een andere speciale gast was Ralph Manley. Ralph en zijn World War II Airborne Demonstration Team maakten het evenement van 19 september tot een onvergetelijke dag, niet alleen door de spectaculaire luchtlanding van de parachutisten, maar ook door hun bijdrage aan de ceremonie bij het Airborne monument en aan het feest dat 's avonds plaats vond. In Eerde wordt nog regelmatig gesproken over Ralph's onvermoeibaarheid.
Klik hier voor een samenvatting van de feestelijkheden.
Mei 2004 Carl Beck

Carl Beck, Erwin en Piet
Carl Beck combineerde een trip naar Normandië met een bezoek aan Eerde. Carl was speciaal op zoek naar de plek waar zijn vriend Jack E. "Bones" Watts was gesneuveld. Hij kreeg daarbij hulp van Erwin Janssen en Ad van de Laar van het Airborne Comité en van Piet van Riel.
Na een bezoek aan Adriana bij de molen gingen we naar de Horstjens ten oosten van Eerde om de bewuste plek te vinden. Het was al avond toen Carl uiteindelijk de plaats vond die hij zocht.
September 2003 Ray Nagell

2e van rechts: Ray Nagell
Tijdens de herdenking op 17 september 2003 was ook Ray Nagell aanwezig. Ray en zijn vrouw Helen waren al vroeg aanwezig, hetgeen hen de kans gaf om de St. Antonius molen uitgebreid te bezichtigen en kennis te nemen van de gebeurtenissen rondom deze molen in 1944.

September
2002
Eugene Cavanaugh, John Primerano, Bennie Larkin, Richard O'Brien, Bill France, Steve Husak, Henry Ochse, Werner Meier
Eerde was blij verrast met de komst van deze veteranen naar ons dorpje. Als gasten van de Vereniging van Airborne Vrienden namen zij deel aan de herdenking van de bevrijding, die jaarlijks op 17 september plaats vindt in Eerde. John Primerano was eerder die dag al op bezoek geweest bij de leerlingen van de adoptieklas van de Eerdse basisschool. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om enkele woorden te spreken tijdens de ceremonie.