TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP
Eisenhower en Montgomery

OPERATIE MARKET GARDEN
Begin september 1944 waren Frankrijk en België al bevrijd van de Duitse bezetting. om een snel einde aan de oorlog te maken, kwam veldmaarschalk Montgomery met het plan om via Noord Brabant door te stoten naar Arnhem. Van daaruit zouden de geallieerden het Ruhrgebied innemen en oprukken naar Berlijn. Men trok daarmee om de Siegfriedlinie heen en isoleerde tevens de Duitse troepen in Nederland. Na enige aarzeling ging de Amerikaanse generaal Eisenhower akkoord met het plan dat de codenaam Market Garden kreeg.

 
Tijdens deze verrassingsaanval moest het Britse 2e leger vanuit België in twee dagen tot in Arnhem oprukken. De weg naar Arnhem - de Corridor - werd door de Amerikaanse 101ste en 82ste luchtlandingsdivisies veroverd en open gehouden voor de opmars, waarbij vooral de bruggen moesten worden beschermd. Bij Arnhem landden de Britse 1e luchtlandingsdivisie en de Poolse
1e parachutistenbrigade.
De operatie begon op 17 september met de landing van duizenden parachutisten op verschillende plaatsen langs de corridor. Het lukte de Duitsers enkele malen om de corridor af te snijden. De felle gevechten die daarbij werden geleverd, gaven de corridor de bijnaam "Hell's Highway". De opmars van de Britse tanks verliep door de Duitse tegenwerking veel te traag, waardoor het plan uiteindelijk mislukte.
De troepen die bij Arnhem waren geland kwamen klem te zitten tussen de Rijn en de Waal en leden grote verliezen, voordat ze zich konden terugtrekken. Zuid Nederland was bevrijd, maar het noorden van ons land kreeg een hongerwinter te verduren en de oorlog zou nog tot mei 1945 voortduren.