AIRBORNE COMITÉ EERDE

Het Airborne Comité Eerde wil de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in stand houden. Wij zetten ons in om jongere generaties te leren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Daarnaast biedt het Airborne Comité Eerde belangeloos assistentie aan (familie van) veteranen en andere geïnteresseerden die meer willen weten over de bevrijding van Eerde en omstreken. Heeft u plannen om Eerde te bezoeken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Mobirise

Vervaardiging van het Geronimo monument


Het Airborne Comité Eerde is ontstaan in 1970.
In die jaren kwamen regelmatig Amerikaanse veteranen naar Nederland en zij bezochten dan onder anderen Eerde. Van een feitelijke ontvangst was toen nog nauwelijks sprake.
De veteranen bezochten vaak de molen en waren altijd zeer welkom bij de familie Van Riel. Maar de groepen werden steeds groter en de bezoeken intensiever. Vijf Eerdenaren die nauw betrokken waren geweest bij het Eerdse oorlogsverloop in 1944 vonden dat de ontvangst van veteranen beter georganiseerd moest worden. Zij richtten het Airborne Comité Eerde op en bouwden een monument ter ere van de bevrijders.

Lees meer over het ontstaan van het monument op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Mobirise

Onthulling in 1981 door Jack Thornton

Het Geronimo monument is opgedragen aan het 501ste Parachutistenregiment van de 101ste Airbornedivisie, dat op 17 september 1944 bij Eerde werd gedropt.
Het monument werd in september 1981 onthuld door Jack Thornton uit Oklahoma City, kapitein in dat 501ste Regiment.
Het monument staat naast de molen van Eerde.
Hier worden twee keer per jaar herdenkingen gehouden,  op 17 september de herdenking van de bevrijding en op 4 mei de Nationale dodenherdenking.
Pas in 2009 werd het Airborne Comité Eerde officieel een stichting. De notariële akte werd getekend op Villa Klondike, het voormalige hoofdkwartier van Kolonel Johnson.
Het Airborne Comité Eerde is een actieve groep die op dit moment bestaat uit:
- Jos van der Doelen: voorzitter
- Ad van de Laar: secretaris/penningmeester
- Marianne Siebers
- Yannick Jussen
- Harry van der Wiel
- Martine de Goeij.

Offline Website Builder