VIDEO

Door de jaren heen zijn er veel beeldopnamen gemaakt van de activiteiten van het Airborne Comité Eerde. Via deze pagina kunt u de beelden nog eens bekijken. 


17 september 2023
Toespraak van Generaal-Majoor Brett Sylvia in Eerde

Soldaten van de 101st Airborne Division (Air Assault) namen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden in Eerde op 17 september 2023.
Generaal-majoor Brett Sylvia hield tijdens de ceremonie een toespraak ter ere van de 101st Airborne-soldaten en de Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog vochten om Nederland te bevrijden van de nazi-bezetting .

Bron: AA Military


17 september 2023
Herdenking met eerbetoon aan Vincent Speranza en
Orven Frisby

Een groot aantal soldaten van de 101ste Airborne Divisie was aanwezig om de herdenking in Eerde bij te wonen. Op 17 september 1944 waren  het parachutisten van deze eenheid die bij Eerde landden als onderdeel van Operatie Market Garden. Elk jaar op 17 september wordt deze gebeurtenis herdacht en wordt de bevrijding gevierd. Speciale aandacht was er voor de onlangs overleden veteraan Vincent Speranza en voor de in Eerde gesneuvelde Orven E. Frisby. Familieleden van Orven waren speciaal uit Ohio overgekomen.
Sprekers tijdens de ceremonie waren Wethouder Menno Roozendaal,
Lt-kol. David Sinclair van de US ambassade, Gen. Brett Sylvia van de 101st Airborne Divisie en Jos van der Doelen, voorzitter van het Airborne Comité Eerde. Zoals altijd leverden ook de leerlingen van de adoptieklas een bijdrage. De muzikale intermezzo's werden verzorgd door
Muziekvereniging Meierijstad. De volksliederen werden gespeeld door muzikanten van de 101st Airborne Division, die na de ceremonie nog een optreden verzorgden vanaf de Sint Antoniusmolen.

Bron: Omroep Meierij


17 september 2020
Herdenking in Coronatijd

Met een beperkt aantal genodigden, waaronder ambassadeur Pete Hoekstra van de Verenigde Staten, werd op 17 september 2020 in Eerde de bevrijding herdacht. Zeer passend bij deze omstandigheid was de muziek van het blazersensemble Hans en Meike Verhagen en de zang van Anne-Marie van de Laar.
Anne-Marie bracht met het lied "Memory" een muzikale hulde aan haar neef Han van Engelen die als arts in aanraking kwam met het Covid-19 virus en dit helaas niet overleefde. Han was de zoon van Piet van Engelen die op 17 september 1944 poseerde voor fotograaf Van Eerd voor de Lambertuskerk in Veghel, met twee bevrijders aan wie hij zijn fiets beschikbaar stelde als transportmiddel. Han was trots op zijn vader en kwam elk jaar vanuit Zaandam naar het kleine Eerde om de bevrijders en zijn vader te gedenken.
Na de bloemleggingen speelden Hans en Meike Verhagen samen "Taps"  en ook het Amerikaanse en Engelse Volkslied. Ter afsluiting werd het Wilhelmus gezongen door Anne-Marie.
Opname en videobewerking: Femke Hagens


4 mei 2020
Dodenherdenking

De jaarlijkse dodenherdenking kon, vanwege COVID-19 , op 4 mei 2020 niet doorgaan, althans niet met publiek. Burgemeester Kees van Rooij  plaatste gedurende de dag een krans bij elk van de oorlogsmonumenten in de gemeente Meierijstad. Dat gebeurde op een niet aangekondigd tijdstip, om te voorkomen dat de kranslegging onbedoeld publiek zou aantrekken.
In de middag kwam ook ambassadeur Pete Hoekstra een krans leggen namens de Verenigde Staten van Amerika.
Het Airborne Comité Eerde legde bloemen bij de Engelse oorlogsgraven en plaatste daarna een krans.
Tot slot werd dor Hans Verhagen de Last Post gespeeld.
Bron: Airborne Comité Eerde

17 september 2019
Herdenking 75 jaar vrijheid

Een van de vele hoogtepunten van de viering van 75 vrijheid was de herdenking in Eerde. Onder grote belangstelling werden de aanwezig veteranen bedankt en geëerd.
Bron: Omroep Meierij


17 september 2019 
Vincent Speranza

Tijdens zijn bezoek aan de adoptieklas in Eerde leerde Vincent Speranza de kinderen het "Airborne-lied". Op 17 september, na afloop van de jaarlijkse herdenking, zong Vincent samen met de kinderen dit lied bij het Geronimo monument.
Dit was een geschiedenisles die de kinderen nooit zullen vergeten.

Bron: Eddy Bertels

17 september 2019
Veteranen maken herdenkingssprong

75 jaar na hun eerste sprong, maakten oorlogsveteranen Jim 'Pee Wee' Martin (98) en Vincent Speranza (94) een herdenkingssprong. Zij landen op de heide bij Eerde, wat op 17 september 1944 de dropzone was voor het 501ste Parachute Infanterie Regiment en werden verwelkomd door de kinderen van de adoptieklas uit Eerde.
De organisatie van de herdenkingssprong was in handen van het Round Canopy Parachuting Team Netherlands.
Bron: SBS6


30 juni 2019 
Adoptie-overdracht

Groep 8 van Basisschool Petrus en Paulus in Eerde draagt de zorg voor het Geronimo monument over aan hun opvolgers, groep 7. Die klas zal komend schooljaar bijdragen aan de herdenkingen rond 75 jaar bevrijding. Het Airborne Comité zorgde samen met de Stichting Eerdse molen voor een bijzondere geschiedenisles.
Wat gebeurde er rond die 17e september 1944, de dag dat Amerikaanse soldaten voet op Eerdse bodem zetten om Brabant te bevrijden?

Bron: Omroep Brabant


September 2011 
John Primerano

Op 17 september 2011 werd de gerestaureerde molen in Eerde heropend, door onder anderen de 501 veteranen Bobby Hunter en John Primerano. In een interview vertelt John bij die gelegenheid over zijn bijzondere parachutelanding in 1944 en over de waardering van de Nederlanders voor de bevrijders van weleer.
Tussendoor zijn beelden te zien van het re-enactment kamp bij de molen.

Bron: Skyline TV
Dit interview maakt deel uit van een reportage over de heropening van de Eerdse molen, welke u in zijn geheel hier kunt zien.


17 september 2009
Viering van de bevrijding

Kort verslag van de viering van 65 jaar bevrijding in Eerde op 17 september 2009.
Bron: Brabants Dagblad


20 juni 2008
Adoptie-overdracht

Reportage over de adoptie-overdracht in 2008, een leuke en leerzame middag waarin de kinderen leren over de oorlogsgeschiedenis van hun eigen dorp. Voor de kinderen is dit een onvergetelijke dag, zeker vanwege de ritjes met authentieke legervoertuigen van Warwheels 40-45.
Bron: Skyline TV


September 2006
Bobby Hunter

Bobby Hunter, D-compagnie 501 PIR gaf in september 2006 een interview om fondsenwerving voor de restauratie van de Eerdse molen te ondersteunen.
Bron: Endemol Producties


19 september 2004
Bill McMahon

Bill McMahon, veteraan van het 501ste Parachute Infanterie Regiment vertelt over de gevechten bij spoorlijn in Eerde en hij geeft zijn mening over het plan Market Garden.
Bron: NOS


17 september 2004
Bill McMahon

Bill McMahon vertelt over de gevechten in Eerde en over de schade die de gebouwen in het dorp opliepen.
Bron: Skyline TV


17 - 19 september 2004
Viering 60 jarige bevrijding

Een weekend lang waren er allerlei activiteiten om de bevrijding te vieren. In Eerde was een grote feesttent opgezet waar de gasten konden genieten van de muziek van plaatselijke artiesten. Een hoogtepunt was ook de landing van parachutisten van het WWII Airborne Demonstration Team.
Bron: Skyline TV

Mobirise.com