OPERATIE MARKET GARDEN

Begin september 1944 waren Frankrijk en België al bevrijd. Om een snel einde aan de oorlog te maken, kwam veldmaarschalk Montgomery met het plan om via Noord Brabant door te stoten naar Arnhem. Van daaruit zouden de geallieerden het Ruhrgebied innemen en oprukken naar Berlijn. Men trok daarmee om de Siegfriedlinie heen en isoleerde tevens de Duitse troepen in Nederland. Na enige aarzeling ging de Amerikaanse generaal Eisenhower akkoord met het plan dat de codenaam Market Garden kreeg. 

Mobirise

Operatie Market Garden

Tijdens deze verrassingsaanval moest het Britse 30ste legerkorps vanuit België in twee dagen tot in Arnhem oprukken (Garden). De weg naar Arnhem - ook wel de Corridor genoemd - werd door de Amerikaanse 101ste en 82ste luchtlandingsdivisies veroverd en open gehouden voor de opmars, waarbij vooral de bruggen moesten worden beschermd (Market). Bij Arnhem landde de Britse 1e luchtlandingsdivisie en de Poolse 1e parachutistenbrigade.
De operatie begon op 17 september 1944. De eerste dag verliep vrij succesvol en bijna alle bruggen werden die dag veroverd. 
Het lukte de Duitsers enkele malen om de corridor af te snijden. Door de felle gevechten die daarbij werden geleverd, kreeg de weg de bijnaam "Hell's Highway". De opmars van de Britse tanks verliep door de Duitse tegenwerking veel te traag, waardoor het plan uiteindelijk mislukte.
De troepen die bij Arnhem waren geland kwamen klem te zitten tussen de Rijn en de Waal en leden grote verliezen, voordat ze zich konden terugtrekken. Zuid-Nederland was bevrijd, maar het noorden van ons land kreeg een hongerwinter te verduren en de oorlog zou nog tot mei 1945 voortduren.

Created with Mobirise ‌

Web Page Builder